Skip to main content

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Domain Name;

Το Domain Name (Όνομα Διαδικτύου) είναι μία λέξη (ονομασία) που επιλέγουμε προκειμένου να μπορούμε να συνδεθούμε εύκολα και γρήγορα σε μια ιστοσελίδα που είναι ανεβασμένη στο διαδίκτυο (internet).

Η λέξη αυτή πάντα προσδιορίζεται από μία κατάληξη που συνήθως χαρακτηρίζει την γεωγραφική "περιοχή" του δικτύου στην οποία ανήκει ή την ιδιότητα της ιστοσελίδας.

Έτσι, ένα domain name με κατάληξη [.gr] θα έχει την μορφή πχ to-domain-mou.gr, ένα όνομα χώρου με κατάληξη [.com] θα έχει τη μορφή to-domain-mou.com και οι χρήστες θα μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες που θέλουν γράφοντας σε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης (όπως στον Internet Explorer ή τον Firefox) μια διεύθυνση της μορφής http://www.to-domain-mou.gr ή http://www.to-domain-mou.com

Πως να κάνω την σωστή επιλογή του ονόματος χώρου;

Η επιλογή του ονόματος χώρου (domain name) της ιστοσελίδας σας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της.

Ένα σωστό domain name μπορεί να γίνει ένα προτέρημα που θα προσελκύει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών - πελατών. Ένα λάθος domain name μπορεί να προκαλέσει συγχύση τους επισκέπτες (π.χ. να μην κατανοούν εύκολα με τι ακριβώς ασχολείστε).

Θα πρέπει να θυμόσαστε οτι η ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου θα κάνει το domain name σας την βασική ταυτότητά σας.

* Η αναγνωρισμένη κατάληξη για τα domain names είναι η .com.
* Αυτή είναι η κατάληξη που πρώτα πρέπει να ελεγξετε αν είναι διαθέσιμη. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε σελίδες στο Internet (π.χ.Firefox και Internet explorer) τείνουν αυτόματα να συμπληρώνουν το .com στο τέλος του ονόματος. Αν όμως η επιχείρησή σας είναι επικεντρωμένη στον γεωγραφικό χώρο μία μόνο χώρας (π.χ. Ελλάδα), τότε μην δυστάσετε να χρησιμοποιήσετε την κατάληξη .gr. Ειδικά, αν πρόκυται να συμπεριλάβετε πληροφορίες που αφορούν μόνο την Ελλάδα τότε το .gr θα κάνει τον επισκέπτη πιο φιλικό.
* Επιλέξτε ένα όνομα χώρου που να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο στην απομνημόνευση. Μικρό και απλό.
* Γενικά το domain name που επιλέγουμε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο σε μήκος. Δεν είναι καλό να δυσκολέβουμε τους υποψήφιους επισκέπτες, προτρέποντάς τους να θυμούνται μια διεύθυνση με 15-20 χαρακτήρες).
* Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τους φθόγγους που έχουν μεγάλα περιθώρια αβεβαιότητας και παρανόησης (π.χ. το φ στα greeklish μπορεί να γραφτεί είτε με f είτε με ph κλπ.) και προσπαθήστε να βρείτε την απλούστερη δυνατή γραφή.
* Το ονομα χώρου δεν πρέπει να δημιουργεί αμφιβολίες για το πώς γράφεται. Ένα domain name που κάθε φορά που το αναφέρετε σας ρωτάνε πώς γράφεται, δημιουργεί πρόβλημα.
* Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο όνομα χώρου την κυρίως λέξη - κλειδί με την οποία θα θέλατε να σας βρίσκουν στις μηχανές αναζήτησης.
* Καλό είναι το όνομα χώρου που θα επιλέξετε να δίνει μία σαφή περιγραφή της ιστοσελίδας σας.
* Αν δημιουργείτε την επιχείρησή σας ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα σας, ελέξτε πρώτα την διαθεσιμότητα των domain names και μόλις βρείτε κάποιο που σας ταιριάζει δώστε στην επιχείρησή σας ως Διακριτικό Τίτλο το domain σας.
* Αν έχετε ήδη δημιουργήσει την επιχείρησή σας και ο διακριτικός της τίτλος δεν περιλαμβάνει μία από τις βασικές λέξεις - κλειδιά της δραστηριότητάς σας ή δεν είναι εύκολος στην απομνημόνευση, μην τον χρησιμοποιήσετε για να καταχωρήσετε ένα όνομα χώρου.
* Αποφύγετε τους χαρακτήρες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Π.χ. ο αριθμός 0 και το κεφαλαίο Ο μοίαζουν μεταξύ τους και μπορεί να μπερδέψουν τον υποψήφιο επισκέπτη.

Μόλις αγοράσετε το domain name σας, σιγουρευτείτε ότι το χρησιμοποιείτε σε όλες τις επιχειρησιακές κάρτες σας, και σε όλα τα προωθητικά στοιχεία σας, στις διαφημίσεις σας κλπ.
Να θυμόσαστε οτι το domain name σας είναι η άμεση σύνδεσή σας με τους υποψήφιους πελάτες σας και για μερικούς από αυτούς μπορεί να είναι και η μόνη ταυτότητά σας.

Να επιλέξω όνομα χώρου με κατάληξη .gr, .com ή κάποια άλλη;

Η κατάληξη του ονόματος χώρου ορίζει την γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεστε ή την ιδιότητά σας.

Π.χ. η κατάληξη .gr υποδηλώνει οτι βρίσκεστε στην Ελλάδα, η κατάληξη .eu υποδηλώνει οτι δραστηριοποιήστε στον Ευρωπαϊκό χώρο και η κατάληξη .com υποδηλώνει οτι δραστηριοποιήστε στον εμπορικό τομέα (το .com βγαίνει από την λέξη commercial).

Εμείς σας προτείνουμε να καταχωρήσετε το όνομα χώρου που θέλετε σε περισσότερες από μία καταλήξεις (εφόσον αυτές είναι διαθέσιμες). Με αυτόν τον τρόπο έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας βρεί κάποιος επισκέπτης στο ίντερνετ που π.χ. θυμάτε το όνομα χώρου σας αλλά όχι την κατάληξή του.
Αν το όνομα χώρου που σας ενδιαφέρει είναι ελεύθερο με την κατάληξη .gr καλό θα ήταν να δείτε αν είναι ελεύθερο και στις καταλήξεις .com και .net και σε περίπτωση που είναι ελεύθερο μην διστάσετε να το καταχωρήσετε και σε αυτές τις καταλήξεις.

Για να κατανοήσετε καλύτερα την χρησιμότητα της καταχώρησης αρκετών καταλήξεων θα σας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα.

Έστω οτι υπάρχουν δύο domain το etairia.gr και το etairia.com και όταν επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του καθενός βλέπουμε οτι στο περιεχόμενό τους περιλαμβάνουν μόνο την λέξη "εταιρία". Όταν κάποιος σε μία μηχανή αναζήτησης (όπως είναι το google) αναζητήσει την λέξη "εταιρία" τότε στην λίστα των αποτελεσμάτων του το google θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ως πρώτη επιλογή την ιστοσελίδα etairia.com και μετά την ιστοσελίδα etairia.gr.
Αυτό γίνεται γιατί στην ιεραρχιά των domain σε παγκόσμιο επίπεδο προηγούνται τα domain με κατάληξη .com

Οι περισσότεροι επισκέπτες σας θα έχουν βρεί την ιστοσελίδα σας μέσω των μηχανών αναζήτησης (google, yahoo, live κλπ.) για αυτό το παραπάνω είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε.

Πως μπορώ να αγοράσω ένα όνομα χώρου;

Για να αγοράσετε ένα όνομα χώρου θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επίσημο καταχωρητή.

Κατά την καταχώρηση του domain name σας θα πρέπει να σιγουρευτείτε οτι καταχωρείται στο όνομά σας, με τα δικά σας στοιχεία επαφής.

Δυστυχώς πολλοί καταχωρητές, καταχωρούν το domain name που τους ζητάτε σε δικά τους στοιχεία είτε για λόγους συντόμευσης της διαδικασίας καταχώρησης είτε για να μην σας αφήσουν να αλλάξετε καταχωρητή αν το θελήσετε στο μέλλον.

Να γνωρίζετε οτι για να έχει καταχωρηθεί το όνομα χώρου στα δικά σας στοιχεία θα πρέπει ο καταχωρητής να σας έχει ζητήσει τα αναλυτικά προσωπικά σας στοιχεία (αν πρόκειται για καταχώρηση σε φυσικό πρόσωπο) ή τα αναλυτικά στοιχεία της επιχείρησής σας (αν πρόκειται για καταχώρηση σε νομικό πρόσωπο). Π.χ. θα πρέπει να σας έχει ζητήσει την Επωνυμία σας, τον Α.Δ.Τ., το Α.Φ.Μ. σας, την Δ.Ο.Υ. σας κλπ.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο ενημερώτικό μας δελτίο
Κάνουμε αποστολή μόνο όταν υπάρχει κάτι σημαντικό!

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.